Pastagratäng med lax, spenat & ricotta
Den här pastagratängen får en fin grön färg (som uppskattades av småsyskonen!) och är ganska mild, men samtidigt smakrik. En god middag som nästan blir ännu godare dagen efter om du får rester över! Orginalreceptet kommer från alltommat.se, men jag har ändrat det en smula.
DET HÄR BEHÖVER DU FÖR 4 PERSONER/EN FORM:
300 g pasta (rigatoni, ser ut som stora penne, blir finast!)
80 g färsk babyspenat (fryst blir för vattnig)
1 dillkruka/två matskedar frusen dill
2 dl creme fraiche
250 g ricotta
2 dl riven parmesan
1 tsk salt
1krm svartpeppar
200 g skivad gravad lax
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Sätt på ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.


2. Skölj spenaten och kör den i en mixer tillsammans med dillen tils det blir som en "spenatsmet" (se bild). Har du inte en mixer går det bra att hacka med kniv, men då får du inte samma gröna färg på gratängen sen.



3. Blanda ägg, creme fraiche, ricotta och riven parmesan i en bunke. Salta och peppra!

4. Häll i "spenatsmeten" och rör tills smeten får en jämn, ärtgrön färg.



5. Bred ut hälften av pastan i en ugnssäker form, häll över lite av spenat/ricottasåsen, fördela laxen över hela och häll sedan på resten av pastan och efter det resten av spenat/ricottasåsen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.

På toppen har jag en klick creme fraiche honung/senap/dragon!
(ursäkta för dåliga bilder, kameran är på lagning)
Smakbetyg av provsmakarna: 4/5
DET HÄR BEHÖVER DU FÖR 4 PERSONER/EN FORM:
300 g pasta (rigatoni, ser ut som stora penne, blir finast!)
80 g färsk babyspenat (fryst blir för vattnig)
1 dillkruka/två matskedar frusen dill
2 dl creme fraiche
250 g ricotta
2 dl riven parmesan
1 tsk salt
1krm svartpeppar
200 g skivad gravad lax
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Sätt på ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.


2. Skölj spenaten och kör den i en mixer tillsammans med dillen tils det blir som en "spenatsmet" (se bild). Har du inte en mixer går det bra att hacka med kniv, men då får du inte samma gröna färg på gratängen sen.



3. Blanda ägg, creme fraiche, ricotta och riven parmesan i en bunke. Salta och peppra!

4. Häll i "spenatsmeten" och rör tills smeten får en jämn, ärtgrön färg.



5. Bred ut hälften av pastan i en ugnssäker form, häll över lite av spenat/ricottasåsen, fördela laxen över hela och häll sedan på resten av pastan och efter det resten av spenat/ricottasåsen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.

På toppen har jag en klick creme fraiche honung/senap/dragon!
(ursäkta för dåliga bilder, kameran är på lagning)
Smakbetyg av provsmakarna: 4/5
Kommentarer
Postat av: Johanna
Vad kul med en ny matblogg! Ser lovande ut! Kram Johanna
Postat av: Karin
Pasta har varit bannlyst här hemma i flera veckor. Jag har haft sonen hemma och efter 6 månaders vistelse i Italien vägrar han att äta pastarätter.
Postat av: Maria på MIKU
Hej Josefin,
Vilka trevliga bilder! För mig är dte känslan som räknas och inte bildkvaliteten i sig. :-)
Kul att se hur du gör maten!
Varmt välkommen till mitt bildrecept på hallonsmoothies!
Lycka till med matbloggen,
Maria
Postat av: Jennie
Hej! Vilken trevlig blogg du har!
Det här verkar ju supergott! Mums!
Hälsningar,
Jennie
Postat av: Anders
Hej! Ser gott ut. Men du glömde att ange hur många ägg som behövs?
Postat av: Smsa Låna
Intressant blogg! Det märks att du gillar att skriva!
Trackback